Младите американци продължават да губят вяра в капитализма и да прегръщат социализма. Това сочи ново социологическо проучване на YouGov/Victims of Communism Memorial Foundation, в което са участвали повече от 2000 американци.

70% от поколение Y (известно също като Милениали) заявява в изследването, че предпочитат да гласуват за социалист.

Бърни Сандърс, социалист от Демократическата партия на САЩ, е сред топ кандидатите за президент на изборите 2020 г. Предложенията му в областта на здравеопазването тласкат Демократическата партия значително в ляво, дори и кандидати за държавен глава като Елизабет Уорън, които се възприемат като капиталисти.

50% от милениалите и 51% от поколение Z до известна степен или много неблагосклонно гледат на капитализма, което е увеличение съответно с 8 и 6% от миналата година. В същото време делът на милениалите, които казват, че е "много вероятно" да гласуват за кандидат, който се идентифицира като социалист, се е удвоил.

Близо половината от поколение Z и милениалите чувстват, че американската икономическа система работи срещу тях - повече от всяко друго поколение. Те са израснали в капиталистическа страна, където икономическото неравенство продължава да се увеличава.

19% от милениалите и 12% от поколение Z смятат, че "Манифест на Комунистическата партия" "по-добре гарантира свободи и равенство за всички" в сравнение с Декларацията за независимост.

Според анкетираните най-голямата заплаха за световния мир е президентът на САЩ Доналд Тръмп, след това Ким Чен-ун, Владимир Путин, Си Дзинпин и Николас Мадуро.