Десетки хиляди протестираха в Пакистан срещу повторното отпечатване на карикатури на пророка Мохамед във френското издание "Шарли ебдо", съобщава "Ройтерс".

Демонстрантите скандираха "Смърт на Франция" и призоваха за бойкот на френски продукти.

"Наказанието за богохулците е обезглавяване", гласеше един от плакатите на протеста.

Карикатурите, осмиващи пророка Мохамед, възмутиха мюсюлманите по света още през 2005 г., когато бяха публикувани в датския вестник "Юландс постен".

По-рано тази седмица сатиричният седмичник "Шарли ебдо" ги публикува отново. С този акт той отбеляза началото на делото срещу предполагаемите съучастници на ислямистите, извършили терористичната атака срещу редакцията му в Париж в началото на 2015 г.

Турция заклейми "Шарли ебдо" за карикатурите на Мохамед, смъмри Макрон

Турция заклейми "Шарли ебдо" за карикатурите на Мохамед, смъмри Макрон

Разкритикува остро и Макрон в тази връзка

В първия ден на процеса беше заявено, че ислямистите, извършили нападението,при което загинаха 12 души, се опитвали да отмъстят за пророка Мохамед. Именно публикуването на карикатурите беше посочено като причина за нападението.

Днешните протести бяха организирани от твърдолинейната ислямистка партия Техрек е Лайбак Пакистан. Протести се проведоха в най-големия град в страната - Карачи, а също в столицата Пешавар.

Повторното отпечатване на карикатурите "е равносилно на огромен тероризъм; те повтарят подобни прояви на богохулство срещу пророка Мохамед на всеки няколко години. Това трябва да бъде спряно", категоричен бе Раза Хусани, окръжен лидер на партията в Карачи.

"Шарли ебдо": Започна делото срещу 14 души за клането в Париж

"Шарли ебдо": Започна делото срещу 14 души за клането в Париж

Нападнат беше и еврейски супермаркет

Подобни протести в Пакистан през 2015 г. доведоха до сблъсъци с полицията, при които бяха ранени десетки, които се опитваха да достигнат френското консулство в града.

Правителството на Пакистан също осъди повторното отпечатване на карикатурите. Външният министър посочи, че страната му вярва в свободата на словото, но тя не означава правото да се обиждат религиозните чувства.