Въпреки твърденията на основните азербайджански медии за прекратяване на военните действия, те продължават. Нещо повече: официално в Нагорни Карабах и неофициално в Армения върви мобилизация. Арменските ракетни подразделения се прехвърлят на нагорно-карабахската територия. Патриотичният подем в Ереван е неописуем, почти всички се надяват на бърза победа.

Нагорни Карабах отново пламна
Обновена

Нагорни Карабах отново пламна

Арменски сили са убили 12 азерски войници

Скептиците са предимно от средите на прозападната опозиция. Те постоянно подчертават, че в друга ситуация САЩ еднозначно биха подкрепили Армения на фона на напрегнатите отношения с Турция и Азербайджан. Не го правят обаче, тъй като я смятат за много силно зависима от Москва.

Ислямисти и бандеровци сред убитите азери в Нагорни Карабах?

Ислямисти и бандеровци сред убитите азери в Нагорни Карабах?

Много военни експерти предричат бърз разгром на азербайджанската армия и недоумяват как Илхам Алиев се е решил на тази авантюра

Руските аналитици (за разлика от политиците и дипломатите) еднозначно заемат страната на Армения и разсъждават за възможните последствия за режима на Илхам Алиев и териториалната цялост на Азербайджан. Последната наистина е под голям въпрос, имайки предвид, че конкретно талишите само чакат удобния момент, за да вдигнат въстание и да извоюват независимостта си.

ООН, САЩ и Франция призоваха към примирие в Нагорни Карабах

ООН, САЩ и Франция призоваха към примирие в Нагорни Карабах

Най-малко 30 са жертвите след ескалацията на стария конфликт

По неофициални данни, през нощта инициативата изцяло е преминала на арменска страна. Тук не пристигат данни за жертви. А Армения е малка страна, която цени човешкия живот. И военните, и политиците не си позволяват да крият жертвите на фронтовата линия. Просто защото няма как да стане: всичко навсякъде се знае и ще се изложат. Затова наблюдатели са склонни да вярват, че през нощта арменската страна не е дала жертви.

Не така стоят нещата от азербайджанска страна, където по принцип изтикват на първа бойна линия представителите на националните малцинства, както и турските и украинските фанатици. Разбира се, и арабите – ислямисти. Новините идват по всички арменски медии, докато на азерските изглежда е наложена «фигура умолчания» (московски израз).

Войната най-вероятно ще продължи, докато двете арменски армии (под общо командване) успеят да завземат значителни територии по посока на язовира Мингечаур и река Кура. Така ще бъдат неутрализирани за в бъдеще войнствените, реваншистки стремежи на азербайджанците.