Модерно е да се обвиняват руснаците за всичко. Така коментира политическата криза в Австрия руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и други руски медии.

Според Лавров австрийското правителство е жертва на русофобска кампания.

Курц се закани да си върне управлението на Австрия

Курц се закани да си върне управлението на Австрия

Днес австрийският президент Александър Ван дер Белен назначи временно правителство

"Що се отнася до въпроса с рускоговорящия босненски студент, мисля, че всеки разбира всичко тук. Сега русофобията е модерна, можете да получите някои положителни дивиденти от "по-големите братя" и да обвините руснаците за всичко на базата на обявения веднъж принцип от Тереза Мей - "много е вероятно", това е много модерно", каза той на пресконференция със словенския си колега Миро Церар.

"Призовавам представителите на медиите тук винаги да бъдат обективни и да пишат за всичко, което реално се е случило", продължи той.

Австрия ще има нов канцлер

Австрия ще има нов канцлер

Страната изпадна в политическа криза

В понеделник австрийският вестник "Кронен цайтунг" писа, позовавайки се на източници, че студентка, която се е представила като племенница на руски бизнесмен по време на срещата с бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе в Ибиса през 2017 г., е гражданин на Босна. Информацията не се потвърждава към момента.

По-рано този месец "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг" публикуваха видео, на което Щрахе е замесен в търговия с влияние. Това предизвика оставката му и падането на канцлера на Австрия Себастиан Курц.