4-годишно момиченце е починало от церебрална малария в Северна Италия, съобщава БиБиСи.

Районът, в който момиченцето е починало, се води чист от заразата от този вид малария. Според лекарите смъртта на момиченцето е много мистериозен случай.

Момиченцето е починало в неделя, 3 септември, в град Бреша. Детето е било откарано в болница в събота със силна треска и висока температура.

В Италия по принцип не се срещат комари от рода Анофелеси, които пренасят церебралната малария. Болестта е най-смъртоносна от познатите видове малария и е известна още като тропическа малария. От болестта човек може да почине за около 24 часа.

След този случай обаче лекарите смятат, че е възможно комари от този род да са достигнали от Италия. Според медиците най-логично обяснение е това комарът да е бил пренесен чрез самолет.

Изяснено е, че починалото дете е било на ваканция в курорта Бибионе, който се намира в провинция Венеция. Болестта на детето пък била констатирана в Тренто, Североизточна Италия.

По думите на доктор Клаудио Патерностер, който е специалист по инфекциозни заболявания в болница "Санта Клара" в Тренто, случай на малария в Тренто не е имал повече от 30 години. "Това е първия път в 30-годишната ми кариера, в който виждам случай на малария в Трентино", допълва докторът.

От 50-те години на миналия век в Италия не е имало проблеми с малария. Тогава властите в страната пресушават блатата, обитаващи се от този вид комари.

Има предположения, че момиченцето може да е хванало болестта от друго дете в болницата в Тренто и всъщност треската ѝ да не е била вследствие на малария. Тази теория обаче не обяснява защо другите деца нямат признаци на заразата, а и ако са били заразени, не става ясно как са оздравели.

Началникът на здравната инспекция в Тренто Паоло Бордон сподели, че 4-годишното момиче не е било в едно и също отделение с другите деца. На детето също така не е била преливана и кръв.