Московските власти могат да затегнат ограничителните мерки, но само ако здравната система в столицата не се справя с потока от пациенти с коронавирус. Това обяви кметът на столицата Сергей Собянин в интервю за телевизионния канал Русия-1.

"Стягането е възможно само когато медицинската система престане да се справя с потока от пациенти, в Москва няма такова нещо", каза Собянин.

Според него през различните периоди трябва да има различен адекватен отговор на ситуацията с разпространението на коронавирус. На дали така нареченият "китайски сценарий" с пълна блокада е приложим за руската столица, кметът нарече този метод "ефективен."

"Но доколкото е приложим за Русия, аз вярвам, че той изобщо не се отнася за нас", - заключи Собянин.

Москва няма да налага нови ограничения за Нова година

Москва няма да налага нови ограничения за Нова година

Но рисковите групи няма да имат преференции за транспорта

Припомняме, че по-рано Собянин обеща, че в новогодишната нощ няма да има масови събития, но гражданите няма да бъдат спирани да се разхождат в града.

Ситуацията с разпространението на коронавируса в руската столица Москва остава напрегната, наблюдава се повишаване на заразените.

Това призна по-рано кметът. В същото време той отбеляза, че здравната система в Москва е стабилна.

Москва е на първо място в Русия по брой на коронавирусните инфекции.

Според кмета ваксинацията срещу грип на около 6,5 милиона жители на Москва е помогнала в борбата срещу коронавируса, тъй като грипната епидемия не е избухнала в руската столица.

В събота, 5 декември, Москва стартира масова ваксинация срещу коронавирус.

Собянин: Москва регистрира скок на заразени, болниците са подготвени

Собянин: Москва регистрира скок на заразени, болниците са подготвени

Голямата надежда сега е в масовото ваксиниране, настоя столичният кмет

Здравните, образователните и социалните работници са първите, които подлежат на ваксинацията. Властите обаче се надяват да разширят списъка с тези, които могат да получат ваксината веднага щом се доставят по-големи количества.

Диагностиката на ELISA показа, че 22,8% от жителите на Москва, заразени с коронавирус, имат антитела, заяви по-рано московският здравен секретар Светлана Стригункова.

Руският експерт Ринат Максютов изрази оптимизъм, че пандемията ще приключи до края на 2021 г., главно поради очакваната ваксинация и стадния имунитет.