Ситуацията с разпространението на коронавируса в руската столица Москва  остава напрегната, наблюдава се повишаване на заразените. Това призна кметът Сергей Собянин по време на среща на Държавния координационен съвет за контрол на заболеваемостта от коронавирус в Руската федерация в понеделник, цитиран от ТАСС.

В същото време той отбеляза, че здравната система в Москва е стабилна.

23% от пациентите с COVID в Москва имат антитела

23% от пациентите с COVID в Москва имат антитела

В региона на руската столица са проведени един милион ELISA теста

"Около 5000 болнични легла са запазени за пациентите с коронавирус. Това е достатъчен резерв за безопасност, за да сме сигурни, че през следващите седмици и месеци, ще можем осигурим медицинска помощ. Ваксинирането обаче днес е основното решение на проблема, с който сме заети от почти 9-10 месеца", завърши кметът.

Москва е на първо място в Русия по брой на коронавирусните инфекции. Общо в града са регистрирани 654 841 носители на вируса. 7 279 са те за последните 24 часа. Около 495 871 са се възстановили, а 9 425 пациенти са починали.

Собянин по-рано призова жителите на града да спазват стриктно мерките по отношение контрола на разпространението на коронавируса.

Според кмета ваксинацията срещу грип на около 6,5 милиона жители на Москва е помогнала в борбата срещу коронавируса, тъй като грипната епидемия не е избухнала в руската столица.

Над 29 хиляди са новите случаи на COVID-19 в Русия

Над 29 хиляди са новите случаи на COVID-19 в Русия

По данни на Щаба в Русия общия брой на заразените е 2 460 770 души

В събота, 5 декември, Москва стартира масова ваксинация срещу коронавирус.

Здравните, образователните и социалните работници са първите, които подлежат на ваксинацията. Властите обаче се надяват да разширят списъка с тези, които могат да получат ваксината веднага щом се доставят по-големи количества.

Диагностиката на ELISA показа, че 22,8% от жителите на Москва, заразени с коронавирус, имат антитела, заяви по-рано московският здравен секретар Светлана Стригункова.

Руският експерт Ринат Максютов изрази оптимизъм, че пандемията ще приключи до края на 2021 г., главно поради очакваната ваксинация и стадния имунитет.

Припомняме, че броят на официално регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие в Русия се е увеличил с 28 142 души, с което общият брой на заразените достигна 2 488 912 души. Това съобщиха от федералния оперативен щаб за борба със заразата.

Вчера новозаразените бяха 29 039 души, което е рекорд от началото на епидемията в Русия.

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

Вече над 42 000 починали от началото на епидемията в Русия

Средно, според изчисленията на ТАСС, през последните седем дни в Русия са регистрирани 18,8 заразени на 100 хил. жители на ден.