Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин призова КНДР да се въздържа от засилване на напрежението и да се върне към диалог след заплахите на държавната медия в Пхенян за прекъсване на отношенията и предприемане на военни действия, информира "Ройтерс".

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

За това предупреди сестрата на севернокорейския лидер

Покачващото се през последните седмици напрежение между двата съседа води до опасения от военна провокация на Севера.

Освен заплахата да прекрати отношенията, през последните дни държавната медия намекна, че могат да затворят съвместния офис за свръзка в Северна Корея и да предприеме ответни действия срещу избягали севернокорейци, които разпространяват антипхенянски послания по границата.

КНДР призова Република Корея да се откаже от безсмислените коментари за ядрените оръжия

КНДР призова Република Корея да се откаже от безсмислените коментари за ядрените оръжия

През последните седмици Пхенян заля Южна Корея с вълна от критики

"Обещанията за мир на Корейския полуостров, които председателят Ким Чен-ун направи пред нашия 80-милионен народ, не могат да бъдат оттеглени", заяви Мун на среща с висши съветници, като има предвид споразуменията, които подписаха двамата лидери през 2018 г.

"Северна Корея не трябва да прекъсва комуникациите, да увеличава напрежението и да се опитва да се върне към ерата на противопоставяне", добави южнокорейският държавен глава и изрази надежда да разрешат проблемите с разговори и сътрудничество.

Днес Южна Корея отбелязва 20 г. от първата среща на върха между двете държави. Тогава те обещаха да започнат диалог и сътрудничество.

Южна Корея завежда дело заради листовки срещу КНДР

Южна Корея завежда дело заради листовки срещу КНДР

Пречели на опитите за мир

На първата си среща през 2018 г. Мун и Ким се подписаха под декларация да работят за "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров" и прекратяване на "всички враждебни действия".

Но миналата седмица КНДР отряза горещата линия със съседа си и се закани да прекрати всички контакти, ако Сеул не спре избягалите севернокорейци да изпращат флаери и други материали с послания.

Мун също изрази съжаление, че няма напредък в отношенията между КНДР и САЩ и Сеул и Пхенян.

"Време е Югът и Северът да постигнат пробив", смята той.

Северна Корея спря да вдига телефона на Сеул

Северна Корея спря да вдига телефона на Сеул

Напрежение на полуострова