Консервативната партия на Великобритания се е свързала с всичките си депутати в Европейския парламент, за да поиска от тях да обмислят участие на евроизборите през май, ако споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит не бъде одобрено на гласуването в парламента във вторник, пише "Гардиън".

Ашли Фокс, лидерът на партията в Европейския парламент, се е свързал с евродепутатите, за да разбере какви са според тях вариантите в случай, че сделката не бъде прокарана през Камарата на общините. Той ще разговаря с тях индивидуално през следващата седмица.

Манфред Вебер: Брекзит е катастрофа, Джерард Батън: Изхвърлете ни!

Манфред Вебер: Брекзит е катастрофа, Джерард Батън: Изхвърлете ни!

Дискусии в ЕП...

Фокс се надява сделката за Брекзит да бъде одобрена, но партията трябва да бъде подготвена с кандидатите си на европейските избори, които ще се проведат между 23 и 26 май.

Въпросът без отговор към този момент е дали ще е необходимо Великобритания да участва на европейските избори в случай отлагане на Брекзит.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е писал на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Великобритания ще трябва да участва на изборите, ако страната е в ЕС в края на май.

Междувременно изтекъл в публичното пространство юридически документ разкрива, че Брюксел ще прекрати членството на Великобритания в ЕС на 1 юли, ако британците на участват на изборите за Европейски парламент.

ЕС може и да не одобри отлагане на Брекзит?

ЕС може и да не одобри отлагане на Брекзит?

Ако Камарата на общините отхвърли предложението през следващата седмица и няма алтернатива, сценарият без сделка ще надделее

На посланиците на страните членки на ЕС им е заявено, че тримесечно отлагане на Брекзит след 29 март няма да бъде придружено с някакви условия, но при по-дълго отлагане Великобритания трябва да вземе участие на евроизборите.

Законодателството на ЕС не възпрепятства неколкократно отлагане на Брекзит, ако бъде поискано от Лондон, пише в законодателството. Но ако не бъдат проведени изборите през май и Великобритания поиска да остане в ЕС, за да избегне Брекзит без сделка например, ЕС ще трябва да отхвърли молбата, се допълва още.

Корбин подкрепи втори референдум за Брекзит

Корбин подкрепи втори референдум за Брекзит

След гласуването в британския парламент

Няма да бъде гарантирано отлагане след 1 юли, освен ако не се проведат изборите за Европейски парламент на задължителната дата, пише в правното становище, споделено сред посланиците в петък.

Евролидерите ще решат дали да отложат Брекзит на срещата на върха следващия четвъртък. Преди дни парламентът на Великобритания гласува за отлагане на Брекзит до 30 юни, ако сделката на Мей не бъде приета на гласуване във вторник.