Бившият китайски премиер Ли Пен, който е критикуван от активисти и мнозина в китайската столица като "касапинът от Пекин" за ролята му срещу протестите на площад Тянанмън, е починал, съобщиха държавните медии, цитирани от "Гардиън".

"Ли, който бе на 90 години, почина в понеделник в Пекин", повече от три десетилетия, след като правителството му разреши кървавите репресии на продемократичните протести, ръководени от студентите, в ранните часове на 4 юни 1989 година.

Заедно с тогавашния висш лидер Дън Сяопин, Ли е смятан за непримирим хардлайнер, отговорен за заповедта, довела до разбиването на седмици демонстрации на протестиращите в центъра на Пекин.

Декларацията му за военно положение над части от Пекин по националната телевизия в седмиците преди пристигането на танковете и армията, го превръща в едно от най-известните лица свързвани с репресии, което продължава да оцветява световното възприятие за ръководството на китайската комунистическа партия.

Китай изразява "силно недоволство" от "арогантността" на Помпео за "Тянанмън"

Китай изразява "силно недоволство" от "арогантността" на Помпео за "Тянанмън"

Refinitiv блокира статии на "Ройтерс" за "Тянанмън" от платформата Eikon

Броят на загиналите, даден от длъжностни лица след деня на репресиите е около 300, повечето от тях войници, като е потвърдена смъртта само на 23-ма студенти. Китай никога не предоставя пълна информация за насилието, но групите за права и свидетели коментират, че загиналите може да се окажат хиляда. Темата е табу в Китай.

Във вторник "Синхуа" коментира, че "със силната подкрепа" на Дън, "другарят Ли Пен взе ясна позиция и заедно с повечето от другарите на Политическото бюро на Централния комитет, предприе решителни мерки, за да спре размириците и да отговори на революционните бунтове."

Той "стабилизира вътрешната ситуация и изигра важна роля в тази голяма борба за бъдещето на партията и страната", допълва китайската медия.

Ли Пен остава премиер до 1998 г., докато Китай преминава през международни санкции, наложени от западните страни след насилието.

Китай оправдава и до днес насилието на "Тянанмън" преди 30 години

Китай оправдава и до днес насилието на "Тянанмън" преди 30 години

Във вторник се отбелязва годишнината от кръвопролитното събитие

Роден в провинция Сичуан в югозападната част на Китай, Ли осиротява като дете, когато баща му, Ли Шуоксун, революционер от ранната комунистическа партия, е убит от националисти.

Той е издигнат във властта от премиера Джоу Енлай, който заедно с Мао Цзедун е сред лидерите на китайската комунистическа партийна революция. По-късно Ли ще се превърне в един от най-мощните така наречени принцове в страната или членове на елитни семейства, които продължават да упражняват влиянието си.

Две от трите деца на Ли - неговият най-голям син, Ли Сяопин и дъщеря му Ли Сяолин - работят като изпълнителни директори в енергийния сектор и са влиятелни личности в ръководните кръгове. Ли Сяопин бе назначен за министър на транспорта през 2016 г.

Като инженер по водноелектрически централи по време на обучението си, Ли Сяопин се издига като чиновник в енергетиката. Той е шампионът на проекта за язовир "Трите ждрела" по река Яндзъ и през 1994 г. наблюдава иновативното строителство на язовира, който е един от най-скъпите и противоречиви проекти в Китай, потопявайки села, изселвайки милиони и разрушавайки екосистеми.

Проектът на язовира се превърна в нарицателен за това, което критиците определят като икономически модел на Китай за икономически растеж на всяка цена, като се стига до милиарди долари над бюджета и по-късно се свързва със скандали.

Китайската армия провежда учения до Хонконг

Китайската армия провежда учения до Хонконг

Според нея тези действия "открито оспорват суверенитета на страната"