Авиокомпании са отменили над 2000 полета в петък, създавайки хаос при пътуванията на стотици хиляди хора, пише "Гардиън".

Отмените в навечерието на Коледа се дължат на бързо разпространяващия се вариант на коронавируса Омикрон, поради което превозвачите не са в състояние да осигурят персонал за полетите си.

Голяма част от анулираните полети са на пет компании, като China Eastern е отменила 474 полета, Air China - 188, United - 180, Air India - 160, а Delta - 127.

Според фирмата за проследяване на полети FlightAware на Бъдни вечер са отменени 2031 полета в световен мащаб, включително 448 в САЩ.

"Повишаването на броя на заразените с Омикрон в цялата страна през тази седмица оказа пряко въздействие върху нашите екипажи и хората, които управляват дейността ни. В резултат на това, за съжаление, се наложи да отменим някои полети и уведомяваме засегнатите клиенти предварително, преди да дойдат на летището", заявиха от американската авиокомпания United в четвъртък.

Междувременно Delta съобщи, че е "изчерпала всички възможности и ресурси, включително пренасочване и заместване на самолети и екипажи", преди да отмени около 90 полета за петък.

Авиокомпанията обвини за промените въздействието на варианта Омикрон и метеорологичните условия.

Над 370 полета са отменени в Пекин заради обилни валежи

Над 370 полета са отменени в Пекин заради обилни валежи

За два дни във всички райони на Пекин са паднали от 50 до 100 мм/кв.м валеж