Австралийците са предали 51 000 незаконни оръжия по време на тримесечна амнистия, която приключи днес, съобщава Ройтерс.

Според премиера на страната Малкълм Търнбул амнистията е помогнала за предотвратяването на масови убийства като това в Лас Вегас.

На властите са предадени различни оръжия - от пушки от XIX век до ръчни противотанкови гранати.

26 хил. огнестрелни оръжия предали австралийците по време на амнистията

26 хил. огнестрелни оръжия предали австралийците по време на амнистията

Според полицията в Австралия има около 260 000 незаконни оръжия

Оръжията, представляващи около 1/5 от всички незаконни оръжия в страната, са събрани по време на втората амнистия в Австралия от най-голямото клане, при което стрелец уби 35 души на остров Тасмания през 1996 г.

Оттогава в Австралия не е имало масова стрелба, тъй като консервативното правителство забрани всички полуавтоматични оръжия още през 1996 г., а също така наложи по-засилени проверки при закупуването на оръжие.

Снимка 316380

Източник: ЕПА

Събраните през тази година оръжия при амнистията ще бъдат унищожени. Тези, които все още незаконно притежават огнестрелни оръжия, могат да влязат в затвора. Правителство настоява за по-тежки наказания за трафик на оръжие.

Всяко едно от тези 51 000 оръжия е можело да бъде използвано, можело е да бъде използвано при престъпление, при което да бъдат убити австралийци - сега това не може да се случи, каза Търнбул пред журналисти в Сидни.

Според премиера нападателят от Лас Вегас е нямало да може да събере толкова много оръжия, ако е живеел в Австралия.

Снимка 316382

Източник: ЕПА

По-рано властите на САЩ съобщиха, че Стивън Падок в продължение на десетилетия е събрал десетки оръжия.

Амнистията влезе в сила от 1 юли. Тя имаше за цел справяне с растящата заплаха от тероризъм и вноса на оръжие в страната.

В Австралия е незаконно да се притежава нерегистрирано оръжие. Хванатите с оръжие след изтичането на амнистията могат да бъдат глобени с 225 000 американски долара и до 14 г. затвор.

Според полицията в Австралия има около 260 000 незаконни оръжия, използвани от организираната престъпност и при терористични атаки.

Австралийците върнаха 643 726 огнестрелни оръжия през 1996 и 1997 г. след убийството на 35 души в тасманийския град Порт Артур.