В библиотеката на Лондонското кралско общество е намерен оригиналът на писмото на Галилео Галилей, в което той излага аргументите си срещу геоцентричната теория за вселената, съобщава сп. "Nature".

По думите на изследователя Франко Джудиче от университета в Бергамо, писмото е открито случайно.

"Изумително е, че тези писма не са били скрити - те са били достъпни в библиотеката на Лондонското кралско общество. Просто никой не ги е забелязвал в продължение на няколко века, сякаш са били невидими или прозрачни." - коментира ученият.

В писмото, предназначено за негов близък приятел и ученик - абат Бенедето Кастели, Галилей оборва теологичните аргументи за строежа на вселената и пише, че науката и църквата трябва да бъдат отделени.

Точно това е писмото, което предизвиква широк обществен резонанс и става причина за процеса на инквизицията срещу Галилей. Доскоро оригиналът му се смяташе за изгубен, а самият Галилей е предупреждавал, че част от копията, които са се разпространявали, са недостоверни.

Франко Джудиче и колегата му Салваторе Ричардоиз от университета в Каляри отбелязват, че Галилей е нанесъл доста поправки в оригиналния текст, с които е смекчил тона му.

По думите на Джудиче, той изначално не е търсел конфликт с католическата църква и се е опитал да направи критичните си забележки максимално обтекаеми.