Тунизиецът Анис Амри, който се вряза с откраднат от него камион в коледния базар в Берлин, си е направил селфи пред сградата с апартамента на канцлера на Германия Ангела Меркел седмици преди атаката. Това потвърдиха източници, близки до разследването, предаде АФП.

Анис Амри можеше да бъде задържан преди атаката, призна германски министър

Анис Амри можеше да бъде задържан преди атаката, призна германски министър

Това заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер

Снимката е открита в телефона на Амри като част от мащабно разследване на федералната полиция на смъртоносната атака през 2016 г., при която загинаха 12 души, а ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност. На снимката, разпространявана от германски медии, Амри позира с тъмно яке с качулка. Не е ясно дали той е планирал да атакува канцлера.

Според изтекла в публичното пространство оценка на полицията, съобщена от обществената телевизия ARD, снимката е направена почти седем седмици преди нападението.

На телефона на Амри са открити и други снимки, направени в квартал "Берлин - Мите", където Меркел и съпругът й живеят, известно като Музеен остров.

Историята на Анис Амри в Европа

Историята на Анис Амри в Европа

Добре известен на властите в Тунис, Италия и Германия

Полицията е отбелязала, че Амри може да е проучвал района, където се намира и Берлинската катедрала, с цел откриване на потенциална мишена за атака. Но източници, близки до разследването, разкриха пред АФП, че специалната комисия, която разследва атаката и провала на разузнаването да предотврати нападението, вярва, че снимките са направени "без намерение за шпиониране".

24-годишният Амри открадна камион и уби полския шофьор на товарния автомобил преди да убие още 11 души и да рани десетки на коледния базар в центъра на Берлин на 19 декември 2016 г. Той беше застрелян от италианската полиция в Милано четири дни по-късно при опит да избяга.

Проверяват службите в Германия след провала с Анис Амри

Проверяват службите в Германия след провала с Анис Амри

ХДС ще информира коалиционния си партньор