Расте страхът от напрежение в Егейско и Средиземно море след призива на турския президент да се проведе референдум за бъдещето членство на страната в ЕС и изказването на гръцкия военен министър, че Атина е готова да отговори на всяка провокация. Това пише в репортаж кореспондентът на "Гардиън" в Гърция.

Отношенията между Анкара и европейските столици се влошиха преди референдума на 16 април, който ще реши дали да бъдат увеличени правомощията на турския президент Реджеп Ердоган.

Турският лидер заяви ясно, че няма да престани да нарича европейски политици "фашисти" и "нацисти", ако продължат да го наричат диктатор. Коментарите на Ердоган дойдоха часове, след като гръцкият военен министър обяви, че въоръжените сили са подготвени да отговоря при заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Гърция.

"Гръцките въоръжени сили са готови да отговорят на всяка провокация", каза Панос Каменос по време на военен парад, с който бяха отбелязани 196 г. от освобождението на гърците от Османската империя.

"Подготвени сме, защото така можем да защитим мира", добави той.

Въпреки че са съюзници в НАТО, двата съседа се спречкаха за Кипър през 1974 г. и почти щяха да влязат във война за необитаем остров в Егейско море през 1996 г. И до днес продължава напрежението в този район, като наскоро кипърският лидер Никос Анастасиадис изрази опасенията си, че Турция може да предизвика "горещ инцидент" преди референдума.

Страхувам се за периода от сега до референдума в Турция, както и да не бъдат предприети мерки за създаване на фанатичен климат в турското общество, каза той пред СиЕнЕн Гърция.

Но напрежението между Турция и Гърция не е само в Егейско море. В Анкара недоволстват от решението на Върховния съд на Гърция да отхвърли съдебно решение за екстрадирането на осем турски военнослужещи, които потърсиха убежище след опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Отделно почти всекидневно Атина се оплаква на Турция, след като турски кораби и самолети нарушават въздушното пространство и териториалните води на Гърция. Дипломати и експерти в отбраната са разтревожени, тъй като има опасност от инциденти.

Гръцката страна не е толкова обезпокоена от международен инцидент, а по скоро от инцидент, който ще доведе до ситуация извън контрол. Цялото националистическо настроение в Турция ще направи такава ситуация трудна за разрешаване, каза Танос Докос, директор на института Eliamep.

Ердоган многократно призова за ревизия на Лозанския договор от 1923 година, който определя границите между двете държави след Гръцко-турската война през 1919-1922 г.

Турски националистически лидери дори отидоха по-далеч, заявявайки, че няколко гръцки острова са окупирани.

Гръцки представители са обезпокоени, че дистанцирането на Турция от Европа може да доведе до катастрофа, ако се разрази някаква криза между двете държави.