Китай и Русия притеснени от рязкото влошаване на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, съобщават Ройтерс и Интерфакс.

Припомняме, вчера Рияд обяви, че прекратява дипломатическите отношения с Техеран. Кралството отговори на протестите в Техеран, довели до щурмуване на посолството на Саудитска Арабия в иранската столица. Демонстрациите бяха във връзка с екзекутирането на шиитския духовен водач шейх Нимр ал Нимр от саудитските власти през уикенда.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

Китай изрази своите притеснения от вероятността да се утежни конфликтът в Близкия изток след решението на Саудитска Арабия.

Като международната общност Китай е силно притеснен от развитието и изразява безпокойство, че събитията могат да засилят конфликта в региона, обяви говорител на външното министерство на комунистическата държава.

Трябва да се гарантира безопасността и достойнството на дипломатическия персонал, добави представителят.

Надяваме се съответните страни да се успокоят и да се въздържат, разрешавайки своите различия чрез диалог, консултации и съвместно да защитят регионалния мир и стабилност, поясни китайският говорител.

Източник от външното министерство на Русия заяви, че Москва съжалява за ескалиралото напрежение между Техеран и Рияд.

Москва е готова да действа като медиатор с цел подпомагане нормализирането на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, добави източникът, конкретизирайки, че Русия може да домакинства среща между външните министри на двете държави.

Иран: Рияд не може да покрие издънките си със скъсването на отношенията

Иран: Рияд не може да покрие издънките си със скъсването на отношенията

Заместник-министърът на външните работи на Иран Амир Абдолахиан

Съжаляваме, че така се влошиха отношенията между двете страни, с които ние имаме близки връзки. Иран и Саудитска Арабия са важни регионални държави. Винаги сме се застъпвали за разбирателство в мюсюлманския свят, заключи руският дипломат.

САЩ, най-големият съюзник на Саудитска Арабия, призова за дипломатическо обвързване в региона и призова лидерите да предприемат стъпки за намаляване на напрежението.