НАТО поиска от Дания да изпрати батальон от 800 войници в Латвия, за да подкрепи източния фланг на военния алианс, съобщи датското министерство на отбраната, съобщават "Гардиън" и "Балтик таймс".

Премиерът Мете Фредериксен каза тази седмица, че Дания е готова да изпрати батальон в балтийските държави по искане на НАТО, въпреки че "Ройтерс" отбелязва, че подобно искане все пак ще изисква одобрение на парламента.

Трябва да предоставим на Украйна необходимото оръжие, да помогнем на украинските бежанци и да продължим да оказваме натиск върху Кремъл, каза Фредериксен след среща с латвийския премиер Крисиянис Каринс в четвъртък.

Фредериксен посочи, че Дания също е решена да гарантира стабилността и сигурността на региона на Балтийско море.

Русия предупреди Прибалтика срещу антируската политика

Русия предупреди Прибалтика срещу антируската политика

Ще се търси отговорност, закани се Мария Захарова

Тя каза, че Дания е отговорила без колебание на призива на НАТО да реагира на руската инвазия в Украйна и че датското правителство е готово да изпрати допълнителни сили в Балтийските страни.

Според Фредериксен разговорите й с Каринс са насочени към начини за укрепване на независимостта от руската енергия. Според Фредериксен Зеленият договор на Европа сега е единственият път, който трябва да се следва за постигане на тази независимост.

"Имаме много тясно сътрудничество в тази област. Надявам се, че можем да постигнем много повече в региона на Балтийско море. Уверена съм, че можем да направим повече. Трябва да направим това по-бързо и заради войната в Украйна".

Столтенберг: Русия готви ново настъпление в Украйна

Столтенберг: Русия готви ново настъпление в Украйна

Руските войски в Украйна не се изтеглят, а се прегрупират, според него