Русия предупреди властите в Литва, Латвия и Естония за търсенето на отговорност за отприщена от тях антируска психоза. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от ТАСС.

"Ние предупреждаваме Вилнюс, Рига и Талин за отговорността за последствията от разпространената от тях антируска психоза. Настояваме от компетентните органи на тези страни да предприемат незабавни мерки за защита на руските дипломатически и консулски представителства и техните служители в рамките на за стриктно спазване на Виенските конвенции за дипломатическите отношения от 1961 г. и за консулските отношения от 1963 г.", се казва в коментара.

Дипломатът посочи, че във връзка със ситуацията в Украйна, враждебността от страна на властите на Латвия, Литва и Естония, значително се е увеличила.

Литва иска разследване за военни престъпления в Украйна

Литва иска разследване за военни престъпления в Украйна

Страната ще се обърне към Международния наказателен съд

Според Захарова, изявленията на първите лица на балтийските държави са изпълнени не само с русофобия, но и с обидни атаки срещу Русия, нейното ръководство и народ. "Отправят се изключително опасни призиви за използване на сила срещу Русия. Руският президент Владимир Путин вече се изказа доста ясно по този въпрос. Надяваме се, че думите му ще охладят "горещите глави", добави тя.

Освен това, на този фон в Латвия, Литва и Естония "вакханалията около руските задгранични мисии" не спира. "Ситуацията в момента е изключително тревожна. През последните няколко дни нашите дипломатически мисии са получавали многократно обаждания с различни видове заплахи, регистрираме и по-чести хулигански действия, включително по време на митинги в непосредствена близост до посолства, журналисти в тези страни открито призовават за "обсада" на нашите дипломатически мисии. Такива действия всъщност вече са започнали около руското посолство във Вилнюс", каза официалният представител на руското външно министерство.

Дипломатът обърна внимание и на факта, че руски дипломат в литовската столица е бил нападнат с използване на физическа сила, правени са опити за натиск върху посланика. "Нашите представителства вече са изпратили съответните бележки, но мерките, предприети от балтийските власти за защита на руските чужди институции, са очевидно недостатъчни. Подозираме, че такава задача не е поставена", се казва в коментара.

Латвия разреши на гражданите си да се сражават в Украйна

Латвия разреши на гражданите си да се сражават в Украйна

Решението е прието единодушно от парламента

Захарова посочи, че Русия следи отблизо дали русофобията не води до масово преследване на рускоезичното население на балтийските страни. "Надяваме се, че нашите опасения ще бъдат чути", добави тя.

Припомняме, че в края на февруари правителството на Литва обяви, че ще поиска от прокурорите в Международния наказателен съд да разследват "военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна".

Има нови материали, които идват всеки ден, но вече разполагаме с достатъчно от тях, за да подадем искането, заяви литовският премиер Ингрида Симоните по време на заседание на кабинета.