НАТО възнамерява допълнително да включи Грузия в осигуряването на сигурност в Черно море и за тази цел ще свърже републиката с мерки за "хибридна отбрана" от Русия. Това се посочва в откъс от интервю на специалния генерален секретар на НАТО за Централна Азия и Кавказ Джеймс Апатурай по националното радио на Грузия, съобщава ТАСС.

"На първо място, ще свържем Грузия с още по-големи дейности, които наричаме "хибридна отбрана ". Политическото решение за прехвърляне на новия пакет за подкрепа има две причини. Първо: Грузия е част от групата държави, които не са членки на НАТО и с които имаме тясно двустранно сътрудничество. Нашето сътрудничество с Грузия е примерно и искаме да го задълбочим", коментира Апатурай.

Столтенберг: Русия и Китай атакуват единството на НАТО с дезинформация

Столтенберг: Русия и Китай атакуват единството на НАТО с дезинформация

Съвместни усилия срещу пандемията...

Според него това е необходимо поради факта, че "сигурността в Черноморския регион се е влошила поради действията на Русия, а "хибридната отбрана" е необходима поради кибератаки и разпространението на дезинформация, която според Апатурай се организира от Русия.

Той добави, че НАТО възнамерява допълнително да ангажира Грузия в съвместни учения, както и да включи Школата за възраждане на институционалната отбрана (DIB), открита в Тбилиси през 2016 г., както и Съвместния център за обучение и оценка на НАТО (JTEC), който оперира в страната 2015 година.

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години. През ноември 2002 г. президентът Едуард Шеварднадзе на среща на върха в Прага обяви желанието на страната да стане член на съюза. Този стремеж бе потвърден от следващия президент Михаил Саакашвили. Новото правителство, което дойде на власт след победата на коалицията "Грузинска мечта" през октомври 2012 г., продължи своя курс към интеграция в НАТО, но в същото време новите власти нарекоха "най-важната задача" на външната политика на страната "поетапно нормализиране на отношенията с Руската федерация, без да се засяга териториалното Целостта на Грузия", обяснява ТАСС.

Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

"НАТО няма списък с врагове... просто реагираме... променяме потенциала за реакция"

Руският външен министър Сергей Лавров заяви през 2019 г., че влизането на Грузия в НАТО ще подкопае остатъците от отношенията на Русия с алианса.

Според него "НАТО е обсебен от непрекъсната експанзия" и Москва вижда това като "желание да обгради Русия с вражески пръстен".

Руската страна също многократно отхвърля твърденията за участие на Москва в кибератаки, по-специално на правителствени сайтове в Грузия. Както отбелязва заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко през февруари, Русия не се намесва и няма намерение да се намесва, допълва ТАСС.

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

НАТО все още счита "действия на Русия" за едни от основните заплахи за сигурността