Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в сряда, че министрите на външните работи на алианса са се съгласили да разработят "стратегическа, многогодишна програма за помощ" за Украйна, която има за цел да увеличи нейната оперативна съвместимост с НАТО и да приведе армията й до стандартите на НАТО.

"Трябва да гарантираме, че президентът Путин не може да продължи да подкопава европейската сигурност. Трябва да дадем възможност на Украйна да възпира и да се защитава срещу бъдеща агресия. Това включва укрепване на въоръжените сили на Украйна и мерки за сигурността на Украйна", каза Столтенберг.

"Това ще помогне на Украйна по пътя й към евроатлантическа интеграция. Защото бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство. Съюзниците от НАТО се ангажират да дадат на Украйна това, от което се нуждае, за да надделее като суверенна, независима нация в Европа."

"Приветствахме Финландия като най-новия ни член. И министър Хаависто зае мястото на Финландия сред съюзниците в НАТО. Съюзниците също са съгласни, че Швеция трябва да стане съюзник възможно най-бързо."

Кремъл все пак видя заплаха от влизането на Финландия в НАТО

Кремъл все пак видя заплаха от влизането на Финландия в НАТО

Остър коментар на Дмитрий Песков

"В същото време ще продължим да подкрепяме нашите партньори, изправени пред натиск от Русия, включително Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина."

"Обсъдихме и заплахите и предизвикателствата в Близкия изток и Северна Африка. Включително нестабилност, тероризъм и нарастваща активност на Русия и Китай. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, включително Мавритания и Тунис, за да им помогнем да изградят своите отбранителни институции и да стабилизират своите страни."

"За да запазим нашите хора в безопасност в един по-опасен свят, от съществено значение е да инвестираме повече в нашата отбрана. Затова днес министрите обсъдиха и напредъка по отношение на разходите за отбрана. На срещата на върха във Вилнюс очаквам съюзниците да се споразумеят за нов амбициозен ангажимент за инвестиции в отбраната, с 2% от БВП като праг, а не таван".

"За нашата последна сесия азиатско-тихоокеанските партньори на НАТО - Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея - се присъединиха към нас. Заедно с Европейския съюз. Обсъдихме глобалните последици от войната на Русия срещу Украйна. Тази война не е само атака срещу Украйна, но и срещу международния ред, основан на правила, който запазва мира и стабилността."

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

Пекин пита ЕС защо трябва непрекъснато да слуша САЩ

"Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще изпрати опасно послание към авторитарните лидери по света, че могат да постигнат целите си чрез груба сила. Така че нашата подкрепа за Украйна остава критична и е в наш общ интерес за сигурността."

"Обсъдихме също нарастващото сближаване на Китай към Русия. Китай отказва да осъди агресията на Русия. Отеква руската пропаганда. И поддържа икономиката на Русия. Китай и Русия също засилват съвместните си военни действия в Индо-тихоокеанския регион."

"Съюзниците бяха ясни, че предоставянето на смъртоносна помощ от Китай на Русия би било историческа грешка с дълбоки последици."

Путин обвинява всички и се оплаква, че САЩ не приемат Русия като равна

Путин обвинява всички и се оплаква, че САЩ не приемат Русия като равна

Затова отношенията са в дълбока криза, а и Западът бил замесен в терористични актове