Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че "режимът в Киев не щади никого" и редовно извършва "терористични атаки" срещу цивилни в региони, които наскоро се присъединиха към Русия.

"Има всички основания да се смята, че... западните разузнавателни служби участват в подготовката" на подобни атаки, уточни той на заседание на руския Съвет за сигурност.

Ситуацията в новите територии "остава напрегната", посочи още Путин. Путин коментира, че отношенията на Русия със Съединените щати са "в дълбока криза".

Русия: Западът превърна Украйна в терористична държава

Русия: Западът превърна Украйна в терористична държава

С терористи не се преговаря - те се унищожават, отсече Вячеслав Володин

Той добави, че Москва подкрепя изграждането на връзки с Вашингтон въз основа на принципите на "равенство, зачитане на суверенитета и интересите на другите и ненамеса във вътрешните работи".

Путин обвини САЩ, че са започнали настоящия конфликт в Украйна, като са подкрепили украинския "държавен преврат" през 2014 г., което доведе до влошаване на отношенията с Русия.

Той каза, че връзките с Европейския съюз също са се влошили "силно през последните години" и че именно блокът е "инициаторът на конфронтацията".

Лавров: Русия разглежда ЕС като неприятелско обединение

Лавров: Русия разглежда ЕС като неприятелско обединение

Москва готова "да действа твърдо, ръководейки се от националните интереси"

Путин каза и на новите посланици на ЕС и САЩ, че техните страни са отговорни за драматичното влошаване на отношенията след нахлуването на Москва в Украйна миналата година, пише "Еурактив".

Посланиците бяха сред 17-те, които официално връчиха дипломатическите си акредитивни писма на Путин на предавана по телевизията церемония в Кремъл.

Путин каза на новия посланик на САЩ Лин Трейси, че подкрепата на Вашингтон за революция в Украйна през 2014 г. е довела до настоящата ситуация, в която Русия и Украйна са в конфликт.

Той каза, че отношенията са в "дълбока криза", която "се основава на фундаментално различни подходи към формирането на съвременния световен ред".

"Уважаема госпожо посланик, знам, че може да не сте съгласни, но не мога да не кажа, че използването на Съединените щати ... на такива инструменти като подкрепа за така наречените "цветни революции", подкрепа в това отношение за преврата в Киев през 2014 г. в крайна сметка доведе до днешната украинска криза", каза Путин.

Путин възприе подобна линия с новия посланик в ЕС Роланд Галараг, който зае поста си през септември, като му каза, че "Европейският съюз е инициирал геополитическа конфронтация с Русия".

Путин също така призова Дания да подкрепи предложението на Русия за създаване на независима международна комисия за разследване на взривовете, които разкъсаха подводните тръбопроводи на Северен поток, доставящи газ от Русия за Германия миналия септември

Във встъпителните си думи Путин каза, че Русия е отворена за конструктивно партньорство с всяка страна и няма да се изолира, въпреки сложната ситуация в света.

ISW: Путин иска да погълне и Беларус

ISW: Путин иска да погълне и Беларус

Шойгу спира украинската офанзива с ядрената заплаха