Страните членки на НАТО са били принудени да удължат мандата на настоящия генерален секретар, за да попречат на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи своя избор, пише британският вестник "Таймс".

През миналата седмица Алиансът потвърди 60-годишния Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО до 2022 г. - второ удължаване на мандата му. Столтенберг беше избран през 2014 г. Повечето лидери на НАТО в 70-годишната история на организацията служат не повече от 5 г.

Столтенберг и Тръмп обсъдиха сътрудничеството и общите отговорности

Столтенберг и Тръмп обсъдиха сътрудничеството и общите отговорности

Не бе подминат въпросът за вноските на страните-членки

Двама високопоставени източници разкриха, че съюзнически държави са поискали да се удължи мандатът на Столтенберг с надежда, че изборите в САЩ през следващата година ще излъчат нов президент. 

Единият от източниците обясни, че с удължаването на мандата на Столтенберг се цели да се "ограничат възможностите на Тръмп да се намеси" в избора на нов главен секретар на Северноатлантическия алианс.

Столтенберг остава начело на НАТО до 2022 г.

Столтенберг остава начело на НАТО до 2022 г.

Съюзниците изразяват подкрепата си за работата на генералния секретар

Според другия източник, ако Тръмп бъде преизбран на вота на 3 ноември 2020 г., неизбежно е издигането на нова кандидатура за генерален секретар от страна на американската администрация.

Доналд Тръмп нееднократно обвинява европейските партньори на САЩ в НАТО, че не са способни да предоставят необходимото финансиране за отбрана.

Столтенберг пое поста за четири години на 1 октомври 2014 г. Пълномощията му бяха продължени с две години до септември 2020 г. Преди дни страните членки се съгласиха да удължат мандата му с още две години до 30 септември 2022 г.