Децата от най-началните класове във Франция се върнаха в класните стаи от днес, съобщава "Ройтерс".

Това се случва три седмици, след като всички учебни заведения в страната бяха затворени като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че връщането в училище ще помогне в борбата срещу социалното неравенство, тъй като ще позволи на родителите на най-малките ученици да се върнат на работа. 

Прогимназистите и гимназистите пък се връщат към присъствено обучение от следващия понеделник, 3 май. Тогава ще отпадне и забраната за вътрешни пътувания, която е в сила за цялата страна от началото на април.

Макрон: Франция работи по премахване на ограниченията за пътуване

Макрон: Франция работи по премахване на ограниченията за пътуване

За европейски и американски граждани

Откритите тераси на барове и ресторанти, както и някои бизнес и културни обекти отново ще отворят от средата на май, стига ограничителните мерки да са забавили достатъчно разпространението на коронавируса.

Някои лекари и експерти по общественото здраве обаче предупреждават, че може да е твърде рано за разхлабване на противоепидемичните мерки.

Вчера 7-дневната средна стойност на новите случаи на COVID-19 в страната падна под 30 000 за първи път от месец насам. Броят на пациентите в тежко състояние обаче все още остава критичен - близо 6000.

Франция с над 100 000 починали от коронавирус

Франция с над 100 000 починали от коронавирус

Над 5 млн. са заразените