Лидерът на Хонконг Кари Лам предупреди, че градът не може да си позволи повече "хаос", информира "Ройтерс".

Градът отбелязва една година от продекомократичните протести. Повече от 1 милион души излязоха по улиците на финансовия център, за да протестират срещу проектозакон на правителството на Лам, който щеше да позволи екстрадиране на хора в континенталната част на Китай, където съдилищата се контролират от Комунистическата партия. По-късно Лам изтегли законопроекта, но законодателството предизвика широко безпокойство, че централното правителство в Пекин се опитва да ограничи свободите, което доведе до продължителни антиправителствени протести.

Хонконг достигнал точка, при която Китай трябвало да се намеси

Хонконг достигнал точка, при която Китай трябвало да се намеси

Хонконг се превръща във "възел"

По време на пресконференция, която съвпадна с годишнината, Лам каза, че всички в Хонконг виждат през какви трудности преминава града и заради такива сериозни ситуации са възникнали много проблеми.

"Трябва да се учим от грешките, пожелавам на всички законодатели да се поучат от грешките - Хонконг не може да понесе такъв хаос", подчерта тя.

Активисти призоваха хората да се съберат тази седмица, за да отбележат една година от масовата демонстрация. Те също обявиха планове да се проведе референдум в неделя дали да бъде обявена стачка срещу подготвяните в Китай закони за националната сигурност.

Франция все още подкрепя "една държава, две системи" за Хонконг

Франция все още подкрепя "една държава, две системи" за Хонконг

Това съобщи френския президент Еманюел Макрон на китайския си колега Си Дзинпин

Това законодателство, което според властите ще бъде насочено към тези, които представляват заплаха за националната сигурност, допълнително утежни обстановката.

В понеделник китайски официален представител предупреди, че степента на автономия на Хонконг след 2047 г., когато изтича споразумението между Великобритания и Китай за статута на града, може да зависи от това как градът се държи до тази дата.

Арести и лютив спрей в Хонконг след нарушаване на забраната за организиране на бдение за "Тянанмън"

Арести и лютив спрей в Хонконг след нарушаване на забраната за организиране на бдение за "Тянанмън"

Хиляди жители на Хонконг запалиха свещи и скандират демократични лозунги