Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе необичайно дълга и сърдечна среща с папа Франциск във Ватикана, информира "Ройтерс".

Снимка 364800

Източник: ЕПА

Агенцията припомня, че Макрон е обвиняван в родината си, че разклаща светските основи на Франция с опита си да поправи отношенията с католическата църква.

Макрон обвиняван, че се опитва да разклати дългогодишната светска традиция

Макрон обвиняван, че се опитва да разклати дългогодишната светска традиция

Макрон е в пълен метафизичен делириум

Те разговаряха близо час в официалната папаска библиотека в Апостолическия дворец във Ватикана. Обикновено папата разговаря с ръководители на правителства около 20-30 минути.

В съобщение на Ватикана се казва, че двамата са обсъдили "защитата на околната среда, миграцията, международният ангажимент за предотвратяване и разрешаване на конфликти, особено по отношение на разоръжаването".

Снимка 364801

Източник: ЕПА

Те също са разговаряли и за изгледите да се разрешат конфликтите в Близкия изток и Африка, както и за бъдещето на Европа, допълва се още.

В края на аудиенцията Макрон подари на Франциск рядко копие на книгата на Жорж Бернанос от 1936 г. "Дневникът на един селски свещеник".

Снимка 364798

Източник: ЕПА

Папата заяви пред 40-годишния Макрон, че много пъти е чел тази книга, която винаги много е обичал.

Франциск подари на френския лидер медальон със свети Мартин от Тур, на който светецът реже от пелерината си, за да я даде на просяк през зимата.

"Това означава призванието на тези, чието управление е да помагат на бедните. Ние всички сме бедни", каза папата пред Макрон при връчването на подаръка.

След като Макрон напусна библиотеката, двамата се целунаха по бузите, което е много необичайно по време на аудиенция при папата.

Преди двама месеца френският президент призова за сближаване на държавата с църквата, което беше остро разкритикувано от опозицията.

Католическата църква и държавата в продължение на векове са неделимо цяло във Франция, но Френската революция през 1789 г. и модернизацията през XIX век водят до разделението им със закон през 1905 г.