Хората, особено неваксинираните, които се заразяват с вариант Делта на коронавируса, са с два пъти по-голям риск да бъдат хоспитализирани от тези, които са били заразени с Алфа варианта, който за първи път бе открит в Британия, показва проучване, съобщава "Ройтерс".

Изследователите са разгледали повече от 43 000 случая в Англия между март и май, като техните констатации са публикувани в медицинското списание The Lancet Infectious Diseases.

Tри четвърти от случаите на коронавирус в проучването са хора, които са неваксинирани, само 1,8% са тези, които са получили и двете ваксинации.

Д-р Гавин Дабрера, един от водещите автори на изследването и консултант епидемиолог в Националната служба по заразни болести, Public Health England, заяви: "Това проучване потвърждава предишни констатации, че хората, заразени с Делта, са значително по-застрашени да се нуждаят от хоспитализация, отколкото тези с Алфа, въпреки че повечето случаи са на неваксинирани."

"Вече знаем, че ваксинацията предлага отлична защита срещу Делта и тъй като този вариант представлява над 98% от случаите на Covid-19 във Великобритания, от жизненоважно значение е тези, които не са получили две дози ваксина, да го направят възможно най-скоро".

"Все още е важно, ако имате симптоми на Covid-19, останете вкъщи и направете PCR тест възможно най-скоро."

Авторите казват, че проучванията показват връзка между ваксинацията и превенцията на тежко заболяване от коронавирус.

Данните от правителството на Обединеното кралство показват, че 88,2% от хората на възраст над 16 години са поне с една доза ваксина.

Д-р Ан Пресанис, един от водещите автори на изследването и старши статистик в звеното за биостатистика на MRC, Университета в Кеймбридж, каза: "Нашият анализ подчертава, че при липса на ваксинация всяка епидемия с Делта ще предизвика по-голяма тежест върху здравеопазването, отколкото епидемията от Алфа".

"Получаването на пълна ваксинация е от решаващо значение за намаляване на риска от симптоматична инфекция с Делта на първо място и, което е важно, за намаляване на риска пациента с Делта да се окаже с тежко заболяване и постъпване в болница."

Коронавирус: уби ли "Делта" мечтата за стаден имунитет?

Коронавирус: уби ли "Делта" мечтата за стаден имунитет?

Контролът над пандемията няма да стане само с ваксинация

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията CDC класифицираха Делта като "вариант на безпокойство" през юни, като коментираха пред NBC News в свое тогавашно изявление, че класификацията се "основава на нарастващи доказателства, че вариантът Делта се разпространява по-лесно и причинява по-тежки случаи в сравнение с други варианти."

Амбър Де'Соуса, епидемиолог от Училището по обществено здраве на Джон Хопкинс коментира, че изследователите са разбирали и предупредили преди месеци, че Делта вариантът е много по-заразен от по-ранните версии на вируса.

"Това изследване систематично свързва данни, които показват, че Делта е не само по -инфекциозен, но и може да доведе до по-лоши последствия", каза Де'Соуса пред NBC News.

Според Ребека Вюрц, експерт по инфекциозни болести в Училището по обществено здраве на Университета в Минесота, нормално е Делта вариантът да изпати повече хора в болницата от предшествениците си, като се има предвид това, което учените вече знаят за варианта.

Делта вариантът произвежда повече вирусни частици, което го прави по-заразен от предишните версии на коронавируса. Но също така действа по-бързо, което означава, че може да покоси тялото, преди имунната система да получи шанс да реагира.

"Все още са необходими часове или дни, преди имунният отговор да се засили, ако сте ваксинирани и се заразите и ако Делта вариантът е там, той влиза по-бързо", каза Вюрц.

Тя добави, че мерките за безопасност като физическо дистанциране и носене на маски са важни фактори за спиране на разпространението на всякакви нови варианти на коронавируса и че ваксините все още са изключително ефективни за предотвратяване на тежко заболяване от Делта варианта.

Делта вариантът сега представлява близо 99% от всички нови случаи на Covid-19 в САЩ. Де'Соуса призова хората да се ваксинират, като добави, че изпитаните и верни мерки могат да помогнат за справяне с пандемията. "Ние сме на по-добро място, отколкото бяхме миналата година, защото имаме ефективен инструмент, ваксината и по-добри терапии за лечение на хора. Ние също знаем повече за това какви методи за поведенческа превенция работят", каза тя. "Все още не сме близо до края, но постигаме напредък."

Байдън приветства пълното одобрение на Covid ваксината на Pfizer

Байдън приветства пълното одобрение на Covid ваксината на Pfizer

6 от 10 американци одобряват да се изискват доказателства за ваксинация