Новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев се опита да опише себе си като независима фигура, настоявайки,  да  'дирижира" руската външна политика като продължи курса на Владимир Путин.

Късно снощи на пресконференция, часове след като спечели 70 % от гласовете Медведев подчерта, че ще заеме своето място в Кремъл -  традиционното място на властта в Русия.

Путин ще се премести малко по-надолу - в руския парламент, след като Медведев потвърди, че бившият президент ще заеме поста министър-председател, допълва коментара си Financial Times.

Като знак, че руската политика ще продължи да бъде силна, от руския газов монополист Газпром, чийто председател е все още Медведев, са заявили, че ще намалят доставките за Украйна с 25 %.

Тези президентски избори „показаха следите" към истинския баланс на силите - върху  два центъра на властта, което според анализаторите ще доведе до нестабилност.

42-годишният Медведев е представян като фигура от новото поколение и относително либерален.
Той обеща да се справи с корупцията и да засили законодателната власт.

Въпросът на анализаторите е дали ще успее на изпълни собствената си програма.

Според Сергей Марков, политически анализатор и член на руския парламент, въпреки силната подкрепа на изборите за Медведев, Путин ще продължава да държи властта.

Всеки разбира много добре, че избирателите гласуваха за Путин, за политиката на Путин  и за екипа на Путин, подчертава той.

Това е специален ден за нашата страна, Избрахме нов курс и имаме възможност да укрепим стабилността, е заявил Медведев.

За мен това не е победа за Медведев. Това са предварително планирани резултати, спечелени с отказа от дебат и натиск върху администрацията, заявява Зюганов - кандидат на комунистическата партия.

Според Андреас Грос - председател на мисията от международни наблюдатели към парламентарната асамблея към Съвета на Европа не е бил осигурен еднакъв достъп до медиите по време на кампанията, което постава под съмнение честността на изборите.