Нов спор около преговорите за Брекзит. Великобритания е поискала от ЕС да запази в тайна британските предложения, пише "Гардиън".

Британското правителство е заявило пред екипа на Европейската комисия, че трите "конфиденциални" документа, изпратени в четвъртък вечерта, не трябва да бъдат предоставяни на делегатите за Брекзит, които представляват 27-те страни членки на ЕС.

Великобритания изпрати идеи на ЕС за Брекзит, отхвърли крайния срок

Великобритания изпрати идеи на ЕС за Брекзит, отхвърли крайния срок

Говорителят на Комисията Мина Андреева поясни, че документите ще осигурят базата за "технически дискусии"

Източници в Брюксел коментират, че Комисията е заявила пред британския преговарящ екип, че всички страни членки трябва да получат достъп до предложенията, за да бъде направен анализ и разговорите да продължат напред.

Шест седмици преди Брекзит на 31 октомври в Брюксел са отчаяни от състоянието на разговорите. Последните идеи на "Даунинг стрийт" се разглеждат като същите.

ЕС с ултиматум към Лондон: Предложения за Брекзит до края на месеца

ЕС с ултиматум към Лондон: Предложения за Брекзит до края на месеца

Анти Рине заяви, че страните членки са постигнали договореност, че алтернативите трябва да бъдат представени в писмен вид до 30 септември

Трите документа не обвързват британското правителство с конкретно политическо решение. Те предимно са свързани с въпроса за ирландската граница.

Дипломати от ЕС се оплакват, че ще бъде невъзможно за преговарящите да постигнат напредък, ако страните членки нямат възможността да анализират британските планове за замяна на предпазния механизъм за Ирландия.

ОИСР плаши Британия с рецесия при Брекзит без сделка

ОИСР плаши Британия с рецесия при Брекзит без сделка

Износът незабавно ще намалее с 8%, паундът ще падне с 5%

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и британският министър за Брекзит Стивън Баркли постигнаха споразумение да продължат "техническите разговори", съобщават от Европейската комисия.