ОИСР предупреждава, че Брекзит без сделка ще тласне Великобритания към рецесия, ще потопи инвестициите и износа и ще създаде вредни дългосрочни последици за икономиката, съобщава "Блумбърг".

В доклад от четвъртък базираната в Париж ОИСР изтъква, че износът "незабавно ще намалее" с 8%, а несигурността ще спре бизнес разходите. Докато част от търговския шок ще бъде погълната от паунда, който според прогнозите ще падне с 5% и икономиката ще бъде сериозно затруднена, сочи анализът.

ОИСР посочва и дългосрочните ефекти, които биха възпрепятствали потенциала на икономиката.

ЕП подкрепи отлагане на Брекзит

ЕП подкрепи отлагане на Брекзит

Законодателният орган прие резолюция. 544 депутати срещу 126 гласуваха да се отложи Брекзит

"Постепенното намаляване на отворената търговия в Британия ще започне да се отразява неблагоприятно на цялостната икономическа динамика, намалявайки конкуренцията, притока на нови идеи и производителността", се казва в съобщението.

Предупреждението е на фона на заседание на Върховния съд в Лондон, където съдиите разглеждат дело по решението на премиера Борис Джонсън да закрие парламента.

ОИСР коментира, че част от шока за британската икономика може да бъде компенсиран от намаляване на лихвите и други облекчения от Банката на Англия, докато правителството може да добави фискален стимул.

Брекзит без сделка би повлиял и на останалата част от ЕС. Очаква се износът от други икономики на ЕС за Великобритания да намалее с около 16% в резултат на по-високите търговски разходи, като най-големият ефект ще се усети от Ирландия.

Шотландия пак заговори за независимост

Шотландия пак заговори за независимост

Брекзит разгаря страсти на Острова