В Кремъл са обезпокоени от промените в Бялата книга, новата позиция на Германия може да доведе до конфронтация.

Такова мнение изрази прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки публикация на германския вестник Die Welt, цитиран от ТАСС.

Германия засилва военната си роля по света

Германия засилва военната си роля по света

В проекта на Бялата книга за отбрана и въоръжените сили

Ако информацията за новата версия на Бялата книга съответства на действителността, това причинява едновременно съжаление и безпокойство. Причинява съжаление, защото – ако това е вярно, показва ясно неразбиране на позицията на Русия, която е добре известна, която е последователна и не цели конфронтация, а преди всичко създаване на атмосфера на взаимодействие и взаимоизгодно сътрудничество на европейския континент”, изтъкна Песков.

Съгласно новата редакция в Бялата книга, която служи като ръководство за действията на Берлин в сферата на политиката на сигурност, Русия представлява „заплаха за мирния ред в Европа след Студената война”. В книгата се подчертава, че Русия е готова да продължи да преследва интересите си със силови методи – както това се случи в Крим и Източна Украйна.

Русия е включена в списъка с десетте най-големи заплахи за Германия.

В документa, който е от 80 страници и е във финалната фаза на изготвянето му, като заплахи се посочват: Русия, международният тероризъм, хакерските атаки, миграционната криза и климатичните промени.