Хиляди се събраха на пореден антиправителствен протест се в Централен и Южен Ирак. Това се случва само няколко дни след като правителството на премиера Мустафа Ал-Кадими встъпи в длъжност, предаде Анадолска агенция.

Протестиращите, скептично настроени към новото правителство, се обявиха срещу корупцията, лошите условия на живот и политическия елит на страната.

Силите за сигурност в Багдад блокираха моста Ал Джумхурия, който свързва площад Тахрир със силно укрепената зелена зона, в която се помещават правителствени служби и чуждестранни посолства, като попречиха на цивилните да го преминат.

По-рано вчера Висшият съдебен съвет в Ирак заяви в изявление, че е разпоредил освобождаването на всички антиправителствени протестиращи, задържани след избухването на протести в цялата страна през октомври 2019 г. в отговор на нарежданията на премиера.

Ирак назначи нов премиер след месеци на протести и интриги

Ирак назначи нов премиер след месеци на протести и интриги

Сигурността, стабилността и развитието на Ирак са нашият път, написа Кадими

В събота Ал-Кадими обеща да обезщети семействата на близо 600 протестиращи, убити по време на протестите.

Протестите бяха спрени през март 2020 г. на фона на блокирането на правителството в резултат на разпространението на новата коронавирусна пандемия, но демонстрантите отново излязоха на улицата, щом мерките бяха отменени.

Кадими, бивш шеф на иракското разузнаване и бивш журналист, ще ръководи правителството. Той ще започне мандата си без целия кабинет, след като няколко кандидати за министри бяха отхвърлени.

Той е приеман както от САЩ, така и от Иран, чиято борба за влияние в Ирак прерасна до открита конфронтация миналата година.

Иракският премиер с програма за управление

Иракският премиер с програма за управление

Представя новите министри до дни

Той обеща да се бори с епидемията от коронавирус. В Ирак има повече от 2000 случая и над 100 починали. Негов приоритет също е да подведе под отговорност тези, които са отговорни за убийството на протестиращи по време на протестите.