Ръстът на доставките на чист кокаин в Европа е довел до увеличение на убийствата вследствие разпространението на наркотици след появата на нови престъпни организации на пазара, който преди това е бил под доминацията на мафията.

Това алармира Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA), цитиран от "Гардиън".

Допълнителните доставки от Латинска Америка, особено от най-големия производител Колумбия, са довели до увеличение на броя на бандите, включително от Мароко и балкански държави. Те откриват наркоканали директно от производителите към Европа.

Това е разглеждано като "юберизация" (произхожда от името на компанията Uber за споделено пътуване - Бел. ред.) на търговията с кокаин, което се характеризира с по-бърза доставка, а също така по всяко време и навсякъде.

"Раздробяването на търговията с кокаин в Европа изглежда е в резултат на засилената конкуренция между престъпни банди за национални и трансгранични територии при доставката и продажбата на кокаин", се казва в доклад на агенцията.

"Една от последиците е увеличение на насилието и свързаните с наркотици убийства", подчертават от агенцията.

Появата на нови престъпни организации също така води до нови пазарни и транспортни методи, включително специални центрове за контакт при доставката на кокаин между куриер и потребител. Такива куриерски услуги съществуват във Великобритания, Франция и Белгия, където купувачите са в контакт с телефонни центрове, разположени в Испания и на Западните Балкани.

"Тези нови методи, отразяващи "юберизацията" на търговията с кокаин, са ясни сигнали за конкурентен пазар, при който продавачите насърчават допълнителни услуги освен самия продукт, такива като бърза доставка навсякъде и по всяко време", отбелязва се в доклада.

Пристанището в белгийския град Антверпен сега е най-голямата точка за доставка на кокаин в Европа. През 2017 г. са иззети 41 тона. През 2016 г. общо в Европа са иззети 70,9 тона.

В доклада се предупреждава, че новите наркоканали през пристанищата "могат да представляват само върха на айсберга, тъй като други канали и методи за трафик, такива като частна авиация, може просто да не бъдат засичани".