Новооткрито земноводно - амфибия, което си заравя главата в пясъка, е кръстено на Тръмп в отговор на неговите коментари относно изменението на климата, съобщава БиБиСи.

Dermophis donaldtrumpi е открит в Панама и е кръстен от шеф на компания, която е предложила 25 000 долара на търг за привилегията да му даде име. Компанията заявява, че иска да повиши информираността за изменението на климата.

"Dermophis donaldtrumpi е особено чувствителен към последиците от изменението на климата и следователно е в опасност да изчезне като пряк резултат от климатичните политики на съименника си", коментира съоснователят на компанията Айдън Бел. Малкото, сляпо, създание е вид caecilian, което живее предимно под земята, а Бел прави сравнение между поведението му и Тръмп.

"Скриването на главата под земята помага на Доналд Тръмп да избягва научния консенсус за антропоморфната промяна на климата", коментира Бел. 

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

А уж трябваше да намаляват

Водещи световни учени са съгласни, че изменението на климата е преди всичко предизвикано от човека.

Тръмп, чиято администрация подкрепя програма за изкопаеми горива, обвинява тези учени, че имат "политически дневен ред" и поставя под съмнение въпроса дали хората са отговорни за нарастващите температури на Земята.

"Не знам да е причинено от хората", обясни Тръмп в интервю през октомври. "Не отричам промените в климата, но температурата може да се върне", обясни той, без да предложи доказателства.

Миналия месец Тръмп постави под въпрос доклад на собственото си правителство, според който изменението на климата ще струва на САЩ стотици милиарди долари годишно и ще навреди на здравето. "Не вярвам", каза той тогава.

След встъпването си в длъжност той обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за изменението на климата, което задължава страните да запазят ограничение за повишаването на глобалните температури.

Той обоснова това решение, заявявайки, че е избран да служи на гражданите на Питсбърг, а не на Париж, а сделката пречи и вреди на американските предприятия и работници.

Постигнаха споразумение на конференцията за климата в Полша

Постигнаха споразумение на конференцията за климата в Полша

Около 200 държави работиха 2 седмици върху правилата