Учителски синдикат в Унгария протестира срещу новия национален учебен план. Учителите обявиха, че изготвеният от управляващата партия Фидес план насърчава националистическа идеология и ограничава академичната свобода, информира "Ройтерс".

Премиерът на страната Виктор Орбан често е критикуван от Европейския съюз и правозащитни организации заради политики, които според тях вредят на демокрацията и на върховенството на закона в Унгария.

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Не са се привели в съответствие с ценностите, на които се основава ЕС

В сферата на образованието Орбан ограничи свободата на Унгарската академия на науките и принуди Централноевропейския университет да напусне страната.

Министерството на човешките ресурси обяви Националния основен учебен план (NAT) в петък. В него се посочва изискваният материал за обучение в училище.

Демократичният съюз на учителите се обяви против промените и призова за протести.

Унгария насърчава раждаемостта с безплатно инвитро

Унгария насърчава раждаемостта с безплатно инвитро

Той отбеляза, че оплождането е от "стратегическа важност"

"Проблематично е, когато образователната рамка се основава на идеология вместо на професионални принципи. Трябва да бъде оттеглена", подчертават от синдиката в съобщение.

Учителите по история и литература излязоха с отделни съобщения, в които се оплакват, че учебният план лансира националистически автори и теми.

В плана са посочени 10-те най-важни унгарски автори. Сред тях е Ференц Херцег - страстен поддръжник на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини. Не е включен единственият унгарски нобелов лауреат Имре Кертес, който е удостоен с престижната награда през 2002 г. за книгите му, "които подкрепят крехкия опит на индивида срещу варварския произвол на историята", конкретно за Холокоста.

С нов закон Унгария налага цензура на театрите си

С нов закон Унгария налага цензура на театрите си

Законът създава "единна стратегическа насока на различните сегменти на културата"

Запитан за критиката на синдиката, говорител на правителството отговори, че най-добрите експерти в Унгария са подготвили учебната програма след дълги професионални дискусии.

Министерството на човешките ресурси подчерта, че Унгария трябва да актуализира учебната си програма.

Протестиращите учители публикуваха снимки в социалните мрежи с хаштаг #noNAT и лозунги като "Няма да преподавам фашизъм".