Премиерът на правителството на националното съгласие на Либия Файез ел Сарадж обяви, че страната му не се нуждае от чуждестранни войски в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), цитиран от „Франс прес”.

Нямаме нужда от чуждестранни войски на либийска земя”, каза той в интервю за италианския всекидневник Corriere della Sera.

САЩ започнаха да бомбардират "Ислямска държава" в Либия

САЩ започнаха да бомбардират "Ислямска държава" в Либия

Ударите били по молба на либийското правителство

По-рано „Вашингтон пост” писа, че американски спецчасти за първи път пряко са подпомогнали либийски сили срещу ДАЕШ в Сирт.

Нашите мъже могат да се справят сами щом бъдат защитени по въздух. Моля само за американски въздушни удари, които трябва да бъдат много точни и ограничени като време и географски мащаб, винаги провеждани в координация с нас, поясни той.

Американски спецчасти директно помагат на либийските сили срещу "Ислямска държава"

Американски спецчасти директно помагат на либийските сили срещу "Ислямска държава"

Позовавайки се на източници, изданието

Проправителствени сили участват във военна операция от 12 май за връщане на град Сирт, разположен на 450 километра източно от Триполи.

От миналата седмица САЩ извършват въздушни удари по позиции на ДАЕШ в града.

Сарадж предупреди, че групировката „ще използва всякакви налични средства за изпращане на терористи в Италия и Европа”. По думите му няма да е изненада да се установи, че терористи са крити в лодки с мигранти към италианското крайбрежие.

Рим предостави база на САЩ за удари в Либия.

Премиерът разкри, че скоро може да посети Русия, допълвайки, че правителството му има „добри отношения” с Москва.