Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио разшири мандатите на града за ваксинация срещу коронавирус в понеделник, за да обхване деца на възраст 5-11 години на фона на загриженост за нарастването на инфекциите сред младежите, съобщават ЕнБиСи, СиЕнБиСи и Ню Йорк пост.

От 14 декември децата на възраст от 5 до 11 години ще трябва да покажат доказателство за поне една доза ваксина срещу COVID-19, за да участват в дейности на закрито, обхванати от така наречената програма Key to NYC, включително хранене, развлечения и фитнес, каза де Блазио на брифинг в кметството.

В допълнение, де Блазио каза, че младите нюйоркчани ще трябва да покажат доказателство за поне една доза до 14 декември, за извънкласни дейности след училище, като спорт, група, оркестър и танци. "Това е нещо, което ще запази безопасността на децата и семействата", каза де Блазио.

"Стига да получат първата доза до 14 декември, те могат да продължат да участват в хранене на закрито, забавления, всички тези страхотни неща." Нюйоркчани на 12 и повече години от месеци са обхванати от изискването за поне една доза ваксина.

В друга промяна на програмата, де Блазио каза, че тези на възраст над 12 години ще трябва да покажат доказателство за две дози ваксина, за дейности на закрито, започвайки от 27 декември. "Вземете тази втора доза, защото това ви дава много повече защита", каза кметът.

Натискът за повече ваксинация идва, когато градът се подготвя за скок на инфекциите с COVID-19 тази зима, който потенциално може да се влоши от тревожния нов вариант омикрон. Докато децата на възраст 5-11 обикновено не страдат от тежки симптоми от COVID-19, експертите по обществено здравеопазване казват, че е задължение да се ваксинират, за да спрат разпространението на вируса в други, по-уязвими възрастови групи. Федералните здравни агенции разрешиха ваксини срещу коронавирус за деца от 5 до 11 години през октомври.

Само 19% от децата на възраст 5-11 години са получили ваксините си, което ги прави най-слабо ваксинираната възрастова група, според данните на здравното министерство. На този фон нивата на заразяване с COVID-19 в града са "понастоящем най-високи сред нашите деца на възраст от 5 до 11 години", каза здравният комисар Дейв Чокши.

"Но можем да променим това", каза той, добавяйки, че разширяването на мандата на ваксините в понеделник е "логична стъпка за защита на нашите деца".

В Ню Йорк планират задължителна ваксинация в частния сектор

В Ню Йорк планират задължителна ваксинация в частния сектор

Задължителната ваксинация влиза в сила от 27 декември