Великобритания наложи по-строго блокиране в северната част на Англия след повишаване на скоростта на ново предаване на коронавирус, като предизвика опасения, че възникване на втора вълна на коронавирус, предаде "Ройтерс". 

Великобритания отчете най-големия брой нови инфекции с COVID-19 за повече от месец в четвъртък. Министрите са разтревожени от втора вълна на случаи в Европа и предупредиха, че са възможни повече карантинни ограничения.

Около 4 милиона души бяха ограничени да не се срещат с други домакинства в Големия Манчестър, най-големия град в Северна Англия, части от Западен Йоркшир и Източен Ланкашир, въпреки че те все още могат да отидат в кръчмата и да работят.

Великобритания готви карантина пристигащите от Испания

Великобритания готви карантина пристигащите от Испания

Ако тестовете им са положителни

"Проблемът с този вирус е, че той процъфтява в социалния контакт ", казва министърът на здравеопазването Мат Ханкок пред Sky. "Напълно разбирам човешкото въздействие на това, но за съжаление, така се предава вирусът", допълва той.

"Можем да видим тази втора вълна в Европа", каза Ханкок.

На въпрос дали Великобритания навлиза във втора вълна, Ханкок каза: "Все още не е сме абсолютно решени да предприемем необходимите действия."

Втора вълна на коронавирус удря Великобритания през зимата

Втора вълна на коронавирус удря Великобритания през зимата

По-тежка от първата, според експерти

На хората в засегнатите райони беше казано да не общуват с други домакинства у дома или в градините или да се срещат с други домакинства в кръчми, ресторанти, кафенета, магазини, места за поклонение или места за отдих.

Но хората могат да посещават кръчма, църква или джамия с членове на собственото си семейство. Тези, които нарушават правилата, ще подлежат на глоба от 100 паунда.

Официалните данни показват 846 нови положителни теста във Великобритания - най-високият брой ежедневни инфекции от 28 юни.

Борис Джонсън иска британците да носят маски в закрити пространства

Борис Джонсън иска британците да носят маски в закрити пространства

Мисля, че в магазините е много важно да се носят маски