Хидроксихлорохинът и хлорохинът не само че не намаляват, но дори значително увеличават риска от фатален край при пациенти с коронавирус. Това показва ново проучване, публикувано в медицинското издание "Lancet".

За да се докаже доколко са ефикасни тези медикаменти - първоначално изработени за лечението на малария, медицински специалисти са извършили анализ на клиничното развитие на над 96 000 пациенти от 671 болници от 6 континента.

Наблюдаваните лица са били разделени на 4 групи - такива, лекувани с хлорохин; лекувани с хлорохин и макролиди (група антибиотици, към които спада и азитромицинът); лекувани с хидроксихлорохин; и лекувани с хидроксихлорохин и макролиди. Други пациенти били част от контролна група.

Лечението на COVID-19 с хлорохин - нож с две остриета?

Лечението на COVID-19 с хлорохин - нож с две остриета?

Препаратът може да доведе до тежки аритмии при пациенти с предшестващи заболявания

След като медиците определили нивото на смъртност за всяка една от анализираните групи, те забелязали, че има значителни разлики. В контролната група починали 9,3% от пациентите, което е по-малко от средното (11,1%).

Било установено, че при тези, които приемали хидрохлорин, смъртността е 16,4%; в групата с хлорохин и макролиди - 22,2%; в тази с хидроксихлорохин - 18%, а в групата с хидроксихлорохин и макролиди - 23,8%.

Изводите са, че лечението с тези медикаменти увеличава риска от смърт между 1,27 и 1,57 пъти.

Авторите на изследването посочват, че не само, че не е била потвърдена ползата от лечението с хлорохин и хидроксихлорохин, но дори е било установено, че те са противопоказни. Употребата им срещу коронавируса намалява преживяемостта в болницата и се свързва с по-голяма вероятност за появата на аритмии.

Тръмп: Вземам хидроксихолорхин

Тръмп: Вземам хидроксихолорхин

Така президентът на САЩ се предпазвал от коронавирус