Шведски технологичен консултант е обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. 47-годишният мъж е обвиняван, че е продал информация на Москва за "Волво" и "Скания", която е поставила сигурността на скандинавската държава под риск, обявиха от прокуратурата, цитирани от АФП.

Мъжът е арестуван през февруари 2019 г., докато е вечерял с руски дипломат в ресторант в централната част на Стокхолм. Дипломатът се смята, че е бил агент на руското разузнаване. Той е бил задържан за кратко.

Арестът доведе до дипломатически скандал между Русия и Швеция. Впоследствие Стокхолм отказа да издаде визи на двама руски дипломати. Москва отговори с експулсиране на двама шведски дипломати.

От прокуратурата на скандинавската държава уточниха, че по време на ареста шведският консултант е получил 27 800 крони (3355 долара, 2770 евро) за предаване на информация на Москва.

Информацията е била свързана с производствения процес във "Волво" и "Скания", такива като сорс кодове и изграждането на продукти в автомобилния сектор.

В обвинителния акт пише, че мъжът незаконно е прехвърлил материали от компютъра си на работа на личния си компютър и след това на USB флашка.

Двете шведски компании изпълняват и поръчки на военните.

Ако бъде признат за виновен, шпионинът може да получи максимум 6 г. затвор.

В последния си годишен доклад от 2020 г. шведското разузнаване предупреди, че Русия и Китай представляват най-голямата заплаха за скандинавската държава.