Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е обвиняван, че решението му да прекрати работата на парламента е малко повече от опит да прикрие етичен скандал и да избяга от задълженията си по време на ключов момент в пандемията, пише "Гардиън".

Във вторник следобед Трюдо поиска от генералния губернатор Жули Пайет преждевременно да прекрати сесията на парламента. Той обеща да възобнови работата на парламента на 23 септември и след това да бъде организиран вот на доверие.

Финансовият министър на Канада подаде оставка

Финансовият министър на Канада подаде оставка

Бил Морно обяви, че напуска политиката

Решението за "рестарт" на правителството заради коронавируса е взето на фона на разследване на парламентарни комисии на афера с WE Charity. Трюдо и бившият финансов министър Бил Морно са обвинявани в неуместни финансови отношения с международната организация за развитие. Двамата се извиниха на фона на очевиден конфликт на интереси.

Прекратяването на работата на парламента ще спре и дейността на правителството, включително разследването.

Консервативният лидер Андрю Шийр нарече Трюдо "слаб" и подчерта, че премиерът е изоставил канадците по средата на голяма здравна и икономическа криза, отвратителен опит да накара канадците да забравят за извършената от него корупция.

Лидерът на Нова демократическа партия Джагмит Сингх също постави под въпрос решението на Трюдо. Според него погрешно е решението да се спре работата на парламента по време на пандемия и икономическа криза, с планирано заседание следващата седмица и комисии, които работят здраво за намиране на отговори и решения за канадците.

На пресконференция Трюдо се опита да увери канадците, че правителството му ще използва петте седмици и реч за рестарт на либералния дневен ред. Той обяви, че правителството на малцинството ще излезе с нов амбициозен план.

Временното прекратяване дейността на парламента е политически рисков ход. И предишни премиери са прибягвали до подобни решения, за да избегнат проверка на различни финансови и геополитически скандали.

Преди федералните избори през 2015 г. либералите обещаха никога да не прибягват до тази мярка, за да "избегнат трудни политически обстоятелства".

По-рано тази седмица финансовият министър Бил Морно подаде оставка.

Опозиционни партии настояваха Морно да подаде оставка заради твърдения, че той е в конфликт на интереси с WE Charity. Две от дъщерите на бившия министър са работили или са доброволствали в WE Charity.

Скандалът около WE Charity засегна и премиера Трюдо. Семейството на премиера работи за организацията, която спечели договор за почти 1 милиард долара. Съпругата, братът и майката на премиера са спечелили общо 221 000 щатски долара за речи на събития на WE.