Президентският дворец „Куиринале" предложи да съкрати някои от привилегиите на бившите държавни глави в опита си да спести пари, съобщи списание „Еспресо", цитирано от prontosofia.

Според него администрацията на „Куиринале" и президентът Джорджо Наполитано са взели на мушка много от привилегиите, за да намалят разходите на бюджета (217 милиона евро за 2006).

Това е разгневило бившия президент Франческо Косига, който се заканил, че повече няма да стъпи в обитавания в миналото от него дворец.

В Италия на всеки от заемалите поста президент на републиката се полага серия от услуги, за които плаща „Куиринале".

Бившите президенти могат да се радват доживот на личен секретар, на двама сътрудници от президентската администрация, на безплатен сателитен или мобилен телефон, на факс, на постоянни директни връзка с централата на Президентството, с тайните служби, с Вътрешното министерство както в офисите си, така и в домовете си.

Експрезидентите могат да ползват безплатно и всички осведомителни агенции и информационни архиви.

Те се возят и на правителствените самолети. В пакета от услуги влизат и автомобил с шофьор, който се полага и на вдовицата на бившия президент, в случай, че той почине.

В Италия всички експрезиденти стават пожизнени сенатори, така че те разполагат гратис и с офиси от по 200 кв.м. и с екип от частни секретари в тях. Освен това експрезидентите разполагат и с непрекъсната охрана пред домовете си.

Тоест,  над 30 души е на услугите на бившите държавни глави, а всичко това е за сметка на Президентския дворец.