Иберийски рисОколо 11 700 животински и растителни видове са заплашени от изчезване. Сред тях е и иберийският рис. Той може да стане първата дива котка, изчезнала от лицето на Земята за последните 2 000 години. Тези изводи се съдържат в доклада на World Conservation Union. (Световния съюз за опазване на природата), който беше публикуван днес в Женева.

АнтилопаОбект на безпокойството на еколозите е и средноазиатската антилопа. За последните 10 години броят на тези животни е намалял с 90 процента, коментира електронното издание NTVru.

Природозащитниците бият тревога заради намаляването на бозайниците и птиците в страни като Индонезия, Индия, Бразилия и Китай. Те подчертават, че има най-голяма опасност за растенията в Южна и Северна Америка, Централна и Източна Африка и Югоизточна Азия. За последните две години броят на растителните видове, вписани в Червената книга, е нараснал със 124.

Най-голяма вреда човечеството е нанесло на тропическите гори, което води до уязвимост на сладководния свят. Под заплаха от изчезване са много видове риби, рептили и земноводни.

World Conservation Union (IUCN) е организация, занимаваща се с проблемите на съхранението на разнообразието на живота на на планетата. Тя е една от най-старите природозащитни организации.