Пандемията на коронавируса може да тласне още половин милиард души към  бедност, предупреди благотворителната организация Оксфам, която настоя световните лидери да овладеят икономическите проблеми и да отменят 1 трилион долара плащания на дълга на развиващите се страни през 2020 г.

"За почти три милиарда души, живеещи в бедност и без достатъчно чиста вода, работни места и достъп до основни здравни грижи, както и за милиони други, които вече са изправени пред години на недохранване, болести и конфликти, коронавирусът ще бъде убиец", заяви Пол О'Брайън, зам. президент за политика и застъпничество в Оксфам Америка.

Коронавирус: ЕС вади 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка

Коронавирус: ЕС вади 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка

"Техните проблеми са и наши проблеми"

До 600 милиона души рискуват да изпаднат в бедност, тъй като големите икономики взеха крайни мерки, за да спрат разпространението на COVID-19, според новия доклад "Достойнство, а не лишение". Пандемията може забави напредъка с цели три десетилетия на някои места в Африка и Близкия Изток.

Много хора по света живеят с по-малко от 2 долара дневно, припомни организацията.

Организации вече предупредиха, че за Африка пандемията ще бъде особено опасна заради бедността и болестите, които са обичайни за континента. Около 20 млн. работни места там ще бъдат загубени.

ООН предупреди, че само в Индия 400 млн. души ще пострадат тежко от кризата.

10 000 болни и 500 жертви на COVID-19 в Африка били само началото

10 000 болни и 500 жертви на COVID-19 в Африка били само началото

Континентът страда от бедност и пандемията още повече усложнява положението

Жените, които съставляват 70 процента от здравните работници и осигуряват 75 процента от неплатените грижи, вероятно ще бъдат най-силно засегнати финансово. Те са по-склонни да бъдат наети на лошо платена работа, без обезщетения или отпуск по болест.

Припомняме, че ООН предупреди, че в месеци на принудителна изолация, те са по-застрашени и от домашно насилие.

По последни данни, случаите в световен план са около 1 500 000, а починалите - 89 000 души.