Съобщения за деца, припадащи от глад в училищата на руската Кемеровска област се появиха в социалните мрежи.

Според информация на телевизионния канал "360", в офиса на областния омбудсман Дмитрий Кислицин са дошли следователи.

На 23 януари омбудсманът заяви пред сесия на местния областен съвет, че са зачестили случаите на припаднали деца - за това той е бил сезиран от класни ръководители. Според учителите, някои от родителите нямат средства, за да плащат за обяда на децата си в училище, съобщи агенция "Новости".
Някои семейства не могат да осигурят и закуска на децата си. По думите на Кислицин, става дума предимно за училищата в селата, както и за деца от селските райони, посещаващи училища в градовете.

Представител на омбудсмана заяви, че посещението на следователите е свързано с "училищните обеди". Очаква се в понеделник Кислицин да даде пресконференция по темата. Засега не се съобщават подробности.

Губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивильов по-рано определи информацията за гладуващите деца като "съмнителна".

Преди това представители на организацията "Общоруски народен фронт" обявиха, че са проверили няколко училища, но не са намерили потвърждение на изнесената информация в документацията на училищните лекари.

На 24 януари избухна още един скандал, свързан с храненето на учениците в областта.
В Instagram се появи видео, на което ученици показват какво им дават за обяд. На кадрите са заснети преварени макарони, за които децата казват, че са като за кучета.

Впоследствие видеото беше свале​но, но вече беше разпространено в мрежата от множество потребители.