Страните, фокусирани върху помощта за Украйна, не трябва да пренебрегват кризите на други места, които вероятно ще се влошат поради войната. За това настоя върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди, че "колосалната криза" в Украйна ще увеличи броя на разселените хора в световен мащаб до над 84-те милиона, достигнати в края на 2021 г., с около 6 милиона бежанци от Украйна и 8 милиона души, разселени в страната.

Преди срещата на министрите на развитието на ЕС в Брюксел Грандиотбеляза, че за съжаление глобалната криза с разселването се увеличава. Според него е важно послание, че не съществува само Украйна и не трябва да забравяме и останалите.

Над 59 милиона са вътрешно разселените лица по света

Над 59 милиона са вътрешно разселените лица по света

Това не отчита последните развития в Украйна

"На първо място, защото Украйна оказва влияние върху много други крехки ситуации, правейки ги още по-крехки - продоволствена сигурност, енергийна криза, повишаване на цените, нестабилност, и това, от своя страна, може да доведе до повече разселване", обясни той.

Гранди призова държавите членки на ЕС и други страни да не намаляват помощта за развитие поради по-високите разходи, свързани с кризата в Украйна, като например за справяне с притока на бежанци, както направи Швеция.

"Ако направим това и в същото време отслабим реакцията на други места, това ще има обратен ефект. Тогава ще имаме по-високи разходи за покриване на други места", посочи той.

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

Международната общност не можела да си позволи да пренебрегне Афганистан