Организацията на обединените нации и партньорите ѝ публикуваха Плана за хуманитарен отговор за 2020 г., който има за цел да предостави хуманитарна помощ на 4,5 милиона уязвими венецуелски мъже, жени и деца.

Планът има финансово изискване от 762,5 милиона щатски долара за осигуряване на здравеопазване, вода, санитария и хигиена, продоволствена сигурност и хранене, подслон, защита и образование.

Той надгражда хуманитарната работа през 2019 г. чрез три стратегически цели: осигуряване на животоспасяваща спешна помощ и поминък чрез подобряване на достъпа до основни услуги, както и защита на най-уязвимите.

Добивът на петрол във Венецуела отбеляза рекорден спад

Добивът на петрол във Венецуела отбеляза рекорден спад

Това са най-ниските добиви за последните 80 години

Около 129 хуманитарни организации ще изпълнят плана, като работят в тясно сътрудничество с националните институции.

Планът включва усилията, ръководени от ООН за борба с пандемията COVID-19, което изостри здравето и други хуманитарни нужди, а също така доведе до завръщането на десетки хиляди венецуелци от съседните страни, които също се нуждаят от спешна подкрепа.

От 1 август донорите предоставиха около 130 милиона щатски долара през 2020 г., което даде възможност на хуманитарните партньори да предоставят животоспасяваща помощ и подкрепа за препитание на повече от 3,3 милиона души, включително 1,4 милиона с помощ, свързана с COVID 19.

Ударената от криза Венецуела е в рецесия повече от шест години.

Инфлацията във Венецуела през последните 12 месеца до май беше 3 684 процента.

В изявление законодателният орган заяви, че общата инфлация през май е била 15 процента, в сравнение с 80 процента през април.

От началото на годината цените са се повишили с над 400 процента, но инфлацията в годината всъщност е спаднала от 4,210 процента през април.