Правителството на Великобритания причини "голяма мизерия" на британския народ с "наказателните, подлите и често коравосърдечни" политики за строги икономии, подтикнати от политическо желание за социално инженерство, а не от икономическа необходимост.

Това е установил докладчикът на ООН по въпросите на крайната бедност и правата на човека Филип Алстън след двуседмична мисия в Обединеното кралство, пише "Гардиън".

Въпреки че Великобритания е петата най-голяма икономика в света, според Алстън, нивата на бедност при децата "са не само позорни, но и социално бедствие и икономическа катастрофа".

Около 14 милиона души, 1/5 от населението, живеят в бедност. 1,5 милиона живеят в крайна бедност, обяви той, цитирайки данни на Института по фискални изследвания и Фондация "Джоузеф Роунтрий". Алстън подчерта прогнозите, че бедността при децата може да нарасне със 7% между 2015 и 2022 г., вероятно до ниво от 40%.

Според него това е в противоречие с британските ценности, тъй като състраданието е изоставено през последното десетилетие на строги мерки за икономии, които са оказали толкова голям ефект, че ключови елементи от социалния договор след Втората световна война, измислен от Уилям Бевъридж преди повече от 70 г., са заличени.

В документа от 24 страници, който ще бъде представен на Съвета на ООН по правата на човека в Женева през следващата година, докладчикът заявява, че във Великобритания "бедността е политически избор".

Той подчертава решението на британското министерство от този месеца да се дадат данъчни отстъпки на богатите вместо да се използват парите за подпомагане на милиони бедни.

Филип Алстън излезе с подобни доклади за крайна бедност в Китай, Саудитска Арабия, Гана, Мавритания и САЩ. Докладът за САЩ предизвика гневен отговор от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, след като Вашингтон беше обвинен, че преследва политики, които ще тласнат милиони американци към бедност.

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Тръмп целенасочено тласка милиони американци към финансов крах

В заключение докладчикът призовава за "законодателно признаване на социалните права" на Острова - ход, който отдавна се отхвърля от британското правителство, но е статукво в държави като Швеция и Германия.