Опозицията в Грузия бойкотира първото заседание на новия парламент заради обвинения, че са извършени измами на парламентарните избори през октомври, информира АФП.

Всички опозиционни партии в страната обвиняват управляващата партия "Грузинска мечта" в изборна манипулация на вота на 31 октомври, което предизвика политическа криза в бившата съветска държава.

Втори тур на парламентарния вот в Грузия – управляващите обявиха пълна победа, опозицията бойкотира

Втори тур на парламентарния вот в Грузия – управляващите обявиха пълна победа, опозицията бойкотира

В 17 едномандатни района имаше втори тур...

Те организираха масови протести с призиви за предсрочни избори. Искането обаче е отхвърляно от "Грузинска мечта" на бившия премиер Бидзина Иванишвили.

Днес на първото заседание на парламента присъстваха само депутатите от управляващата партия, докато опозиционните лидери проведоха среща, на която се отказаха от мандата си.

Хиляди протестират в Грузия с искане за нови избори

Хиляди протестират в Грузия с искане за нови избори

Опозиционните партии отказват да влязат в новоизбрания парламент

"Отказваме да легитимираме изборната измама на Бидзина Иванишвли. Това е не само еднопартиен парламент: това е парламентът на Иванишвили", коментира Ника Мелия, лидер на основната грузинска опозиционна партия "Единно национално движение".

На изборите "Грузинска мечта" си осигури 90 места в 150-местния парламент, а опозицията спечели 60 места.

В Грузия управляващата партия печели парламентарните избори

В Грузия управляващата партия печели парламентарните избори

С 49.98% от гласовете...

Президентът Саломе Зурабишвили изрази "съжаление", че опозицията е бойкотирала заседанието и изрази надежда, че този парламент ще бъде многопартиен.

Уверени сме, че част от депутатите от опозицията ще заемат местата си в новия парламент в близко бъдеще, коментира Иракли Кобахидзе, лидер на "Грузинска мечта".

В безпрецедентна проява на единство преди изборите през октомври, "Единно национално движение" на Михаил Саакашвили постигна споразумение с по-малки опозиционни групи да сформират коалиционно правителство, ако спечелят мнозинство на изборите.

"Грузинска мечта" е на власт в Грузия от 2012 г.