На изборите в Грузия побеждава управляващата партия "Грузинската мечта - Демократична Грузия", според предварителни резултати, публикувани от Централната избирателна комисия на страната.

След преброяване на 50.45 процента от бюлетините резултатът на управляващите е 49.98 процента от гласовете, предаде Дойче веле.

Опозиционната партия "Единно национално движение" (ЕНД) е подкрепена от 25.42 процента от гласоподавателите. "Европейска Грузия - движение за свобода" получава 3.82 процента, а проруската партия "Алианс на патриотите" - 3.29 процента.

Грузия избира парламент

Грузия избира парламент

Ключов вот в кавказката република

Изборната бариера от 1% преодоляват 9 партии.

Председателят на управляващата политическа сила Бидзина Иванишвили поздрави привържениците си с изборната победа още при огласяването на данните от екзитпол, без да дочака официална информация от комисията.

Бившият президент на страната Михаил Саакашвили, лидер на ЕНД, нарече изборните резултати триумф на опозицията. Той смята за първостепенна задача сформирането на правителство на националното единство заедно с другите опозиционни сили. Саакашвили заяви, че няма да претендира за премиерския пост в това правителство.

Грузия прие конституционни поправки преди изборите

Грузия прие конституционни поправки преди изборите

Прагът за влизане в парламента ще бъде 1%