Сръбските опозиционни партии съобщиха, че са започнали да бойкотират заседанията на парламента като протест срещу авторитарното управление на президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия, информира "Ройтерс".

Опозиционните партии и техните поддръжници обвиняват Вучич и управляващата партия в задушаване на медийната свобода и организиране на атаки срещу политически опоненти и журналисти в страна, която се стреми към еврочленство. Те отхвърлят обвиненията.

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Не стихва напрежението между двете балкански държави

Бойкотът е организиран на фона на ежеседмични протести от хиляди недоволни сърби, които започнаха през декември и се разпространиха от столицата Белград до десетки други населени места. Протестиращите и опозицията искат оставката на Вучич и предсрочни избори.

В съобщение опозиционните партии отбелязват, че депутатите ще блокират пленарните заседания, но ще останат в сградата на парламента, където ще продължат да дават пресконференции и брифинги, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Сърбия разгневена от доклад, че страната е само "частично свободна"

Сърбия разгневена от доклад, че страната е само "частично свободна"

Сръбският премиер смята, че живее в напълно свободна страна

"Ние бойкотираме парламента не защото...те (управляващата коалиция) не ни уважават, а защото имаме задължение към хиляди, които протестират...с искане за нормална система и нормална Сърбия", обяви Санда Рашкович Ивич, лидер на дясноцетристката Демократическа партия на Сърбия.

Партията на Ивич е част от Алианса за Сърбия - група от политически партии, синдикати и граждански организации.

Хиляди в Сърбия отново протестираха срещу президента Вучич

Хиляди в Сърбия отново протестираха срещу президента Вучич

За девета седмица поред

Президентът Вучич обяви, че няма да изпълни исканията на протестиращите. През миналата седмица той започна да обикаля страната, за да сплоти поддръжниците си.

Решението на опозицията да бойкотира заседанията няма да засегне работата на парламента, където Сръбската прогресивна партия и Социалистическата партия държат 160 места в 250-местния парламент, но може да засегне доверието към управляващата коалиция.

Според последните социологически проучвания Вучич и партията му се радват на 50% подкрепа, докато общо опозиционните партии събират 15%.